Na samem, med brezami, na 1007 metrih nadmorske višine, stoji cerkev svete Uršule. Kot skriti čuvaj bdi nad vasjo Bojtina. Legenda pravi, da so v cekrvi našlo leseno škatlo, v kateri naj bi se ohranile kosti svete Uršule. Za cerkvijo je bilo nekdaj pokopališče, ki danes ni več vidno.

Prvič se omenja leta 1545, na svoji posesti jo je dal pozidati Jurij III. Shaunberg. Današnja podoba je iz konca 17. stoletja, ko so jo prezidali in obokali ladjo, zvonik so dodali v začetku 19. stoletja. V celoti je krita z avtohtono skrilasto kritino, ki so jo obnovili v letu 2003.

Notranjost cerkve je baročno obarvana, v njej najdemo glavni oltar z baročnima svetnikoma (puttoma) in sliko zavetnice svete Uršule.

Zgodba
Legenda o sveti Uršuli pripoveduje o izjemno lepi ženski, ki je nekoč živela v Britaniji. Vanjo naj bi se zaljubil barbarski kralj, ki je želel, da postane nevesta njegovemu sinu. Božji glas je lepemu dekletu svetoval, naj privoli v poroko, ženinu pa da tri leta časa, da se pouči o katoliški veri. Uršula je svoje devištvo ves ta čas obvarovala, tako da jo je tisoč devic spremljalo na plovbi na enajstih ladjah. Marsikaj so doživele in ko se je potovanje bližalo trem letom, je Bog poslal veter, tako da je ladje odneslo na Nizozemsko. Romala je v Rim, odpotovala proti Koelnu, po katerem so ravno takrat divjali Huni in pobili vse device, ki se jim niso hotele predati. V zadnji ladji je bila Uršula. Hunski kralj je bil očaran nad njeno lepoto, dekle pa je branilo svojo nedolžnost. Hun je od jeze ukazal, da jo prestrelijo s puščicami.