Pohorski pisker (po receptu naših babic)

Pohorski pisker je jed, v kateri lahko poljubno kombiniramo različno meso (govedina, divjačina, prekajena svinjina, ovčetina), zelenjavo (rumeno korenje, koleraba, zelje, peteršilj, česen, krompir, por, čebula), žitarice (proso, ječmen, rž, oves, pšenica), stročnice (fižol, bob), gozdne sadeže (jurčki, lisičke, brusnice), začimbe (sol, poper, kumina, lovor, majaron), tekočino (voda, jabolčnik) in mlečne izdelke (kisla smetana). Jed naj vsebuje vsaj eno živilo iz vrste žitaric in eno živilo iz vrste stročnic. Lahko jo pripravimo iz več vrt mesa ali brez njega. Čas priprave je 1 ura in 45 minut oz. 45 minut, če ne vsebuje mesa.

Sestavine:
80 dag govedine (plečka)
30 dag prekajenih svinjskih rebrc
30 dag prekajene slanine
2 glavi čebule
1 kom pora
2-3 kom rumenega korenja
1/2 kg krompirja
30 dag fižola
30 dag boba
4-5 strokov česna
1 kom kolerabe
1 šopek peteršilja
25 dag pšenice (pira)
30 dag prosene kaše
25 dag ješprena
30 dag gob (jurčkov)
začimbe: sol, poper, lovor, kumina, majaron
mast ali olje
jabolčnik za zalivanje
kisla smetana po potrebi

Recept:
Fižol in bob skuhamo v slani vodi z dodatkom začimb. Čebulo in por drobno narežemo in popražimo na masti. Dodamo slanino, govedino in prekajena svinjska rebrca. Dušimo 10 minut in nato dodamo gobe, na kocke zrezano ali naribano korenje in kolerabo, peteršilj, zalijemo z malo vode in dušimo približno 3/4 ure. Dodamo opran ješprenj, pšenico, sesekljan česen, začimbe in zalijemo z jabolčnikom. Kuhamo 20 minut in nato dodamo še na kocke narezan krompir in čez 15 minut še proseno kašo. Čisto ob koncu dodamo še kuhan fižol in bob ter jed po potrebi zgostimo s podmetom (moka, voda).

Jed postrežemo v lončeni posodi, pred tem pa jo izdatno posipamo s sesekljanim peteršiljem.

Železna župa (juha) (recept Jožice Kapun)

Na kocke narezanemu krompirju dodamo nasekljan peteršilj, sol, poper, lovorjev list, kumino in kuhamo 20 minut. Dodamo domačo zaseko in pustimo, da župa še malo prevre. Postrežemo.

Krompirjev štrukl (recept Jožice Kapun)

Kuhan krompir pretlačimo, dodamo jajca in pripravimo testo. Testo razvaljamo, namažemo z ocvirki in potresemo s cimetom, zvijemo in zapečemo v pečici.

Brezglutenski ajdovi piškoti z rožmarinovo kremo (avtorski recept Patricije Štefanič, Cimetovo dekle)

Recept za ajdove piškote:
(iz te mase sem naredila okrog 22 piškotov)
150 g ajdove moke
30 g koruznega škroba
20 g pravega kakava
60 g sladkorja v prahu
125 g mrzlega masla
1 mali rumenjak
1/4 čž pecilnega (ni obvezno)
1/2 čž vanilije
ščep soli

Za piškote najprej narežemo maslo na kocke in postavimo v hladilnik, saj mora biti maslo res hladno, da so piškoti lepo krhki. Skupaj zmešamo moko, škrob,sladkor, kakav, sol in pecilni, da se znebimo grudic, potem dodamo hladno maslo in na hitro premešamo, da dobimo drobtinam podobno maso (jaz sem uporabila poseben rezalnik, preprosto lahko uporabimo tudi vilice), dodamo vanilijo in rumenjak ter zopet na hitro premešamo, da dobimo homogeno testo. Zavijemo v folijo in za pol ure postavimo v hladilnik, da se nam ohladi. Na pomokani površini razvaljamo testo na cca. 4 mm, izrežemo poljubni vzorec ter odtisnemo sredico. Piškote nato zopet postavimo v hladilnik za 15 min. Jaz si velikokrat testo razdelim in delam samo z eno polovico, medtem ko druga polovica lepo počiva v hladilniku, tako se mi maslo ne topi in je zato veliko lažje delati, s tem pa tudi zagotovimo krhkost piškota.
Pečico nastavimo na 190° C in pečemo 7 min. Popolnoma ohladimo, preden napolnimo s kremo.

Rožmarinova krema:
100 g bele čokolade
50 g smetane za stepanje
2 mali vejici rožmarina

Smetano in rožmarin spravimo do vrelišča, prelijemo po čokoladi in počakamo 5 min. Odstranimo rožmarin in kremo dobro premešamo, da se nam stopi vsa čokolada. Kremo ohladimo in z njo napolnimo piškote.