Tod, kjer se končajo zadnji vinogradi in začutite šumenje gozdov, vodi nekaj bolj in manj znanih poti. Med najbolj priljubljenimi je pot čez Bistriški vintgar. Manj pohodnikov in neokrnjeno naravo lahko doživite v Devinskem vintgarju. Svež pohorski zrak, čudovite razglede in naravne ter kulturno-zgodovinske znamenitosti Pohorja pa ponuja Gozdna učna pot Bojtina.

Lahka in dobro označena je pohodna pot iz Zgornje Polskave preko Šmartnega na Pohorju do Areha. Iz središča Šmartnega vodi tudi nekoliko manj znana, a dobro označena pohodna pot do Treh kraljev.

Bistriški vintgar

Približno šest kilometrov je dolga pod po dolini potoka Bistrica. Začnete jo v Zgornji Bistrici in ko boste prispeli do rimskega kamnoloma, boste vedeli, da ste v krajevni skupnosti Šmartno na Pohorju. Spremljali vas bodo slapovi, med katerimi je najmočnejši šum slapa Šum. Pot vas bo vodila v senci mogočnih dreves, na poti boste srečalo Maroltovo jelko. Za celotno pot boste potrebovali od tri do štiri ure.

Devinski vintgar

Pot začnete ob koncu table Devina, na poti iz Slovenske Bistrice proti Trem kraljem. Svež zrak vas bo domala v vseh letnih časih hitro zarezal v pljuča. Počasi boste pustili za sabo obronke Pohorja, kjer se končajo zadnji vinogradi in gore, kot tod po starem pravijo vinski kleti. Nekajkrat boste prečili potok, odpirali se vam bodo idilični pogledi na potok in sotesko. Prispeli boste v Spodnje Prebukovje in nadaljevali proti Zgornjem Prebukovju. Tik pred Šmartnim lahko za trenutek postanete v tišini gozda, potem pa boste prispeli v središče Šmartnega na Pohorju.

Pot je neokrnjena oaza miru in je primerna za vsakogar. Zaenkrat (še) ni markirana.

Gozdna učna pot Bojtina – naravna učilnica

Ohranjeno naravo, pestrost drevesnih in grmovnih vrst, redke gozdne sestoje, dva kamnoloma na trasi in etnološko zanimive stavbe ponuja Gozdna učna pot Bojtina. To je zasnoval Rado Vaner ob 10. obletnici lokalnega turističnega društva Jelka.

Pot je razdeljena na dve, na gozdno učno pot in pohodno pot. Obe sta srednje zahtevni, označeni z rumeno-modro markacijo. Gozdna učna pot ima oznako 1, pohodna pa 2. Priporočljiva je pohodna obutev.

Učna pot je dolga 3700 metrov in je krožna. Premagali boste 150 metrov nadmorske višine. Če se odločite za voden ogled z razlago na vsaki točki, boste potrebovali tri do štiri ure. Pohodna pot je dolga okoli 4000 metrov, premagali boste 220 metrov nadmorske višine.